Ask the Expert

Commvault tapes stop writing before full

Why do our CommVault tapes stop writing before they are full? We get a message that there is no media. When I check the tapes, there is plenty of valid data space and the tapes are not marked full.

    Requires Free Membership to View

There are a few situations where this condition can be encountered. However, without more details about the actual error and hardware configuration, it is difficult to pinpoint exactly the source of the problem. Below are a few suggestions:

Tape errors:
Sometime the tape drive can encounter a media error that is interpreted by the device as an EOT (end of tape) signal. This leads the device to mark the tape as full and stop writing. This error condition does not typically occur with all media in a library making it easy to diagnose but hard to predict. If this is your case, this could be the starting point for troubleshooting.

Configuration:

  • Check the "Appendable" and "Use Appendable Media for (n) Days option" from the Media tab of the library properties; the number of days might be set lower than it takes you to fill a tape.
  • A job option which has the Start New Media option enabled, will not use appendable media.
  • Synthetic full backups will not use appendable media.
  • This was first published in April 2006

    There are Comments. Add yours.

     
    TIP: Want to include a code block in your comment? Use <pre> or <code> tags around the desired text. Ex: <code>insert code</code>

    REGISTER or login:

    Forgot Password?
    By submitting you agree to receive email from TechTarget and its partners. If you reside outside of the United States, you consent to having your personal data transferred to and processed in the United States. Privacy
    Sort by: OldestNewest

    Forgot Password?

    No problem! Submit your e-mail address below. We'll send you an email containing your password.

    Your password has been sent to: